Kızkalesi Plajı

Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı olan Kızkalesi Türkiye’nin görülmesi gereken 100 yapısı arasında yer almakla birlikte Unesco tarafından da geçici miraslar listesine kabul edilmiştir. Erdemli merkeze 23 km uzaklıkta olan Kızkalesi Plajı görülmeye değer plajlarımızın başında gelmektedir.

‘’Mersin’de nerede denize girilir? Mersin’in en güzel denizi nerededir? ’’gibi sorulara cevabımız kesinlikle Kızkalesi Plajı’dır. Ziyaretçilerinin hem göz zevkine hem de tarihsel boyutu ile zihinlerimizin derinliklerine dokunan Kızkalesi Plajı, Mersin ve birçok çevre iller tarafından yıl boyu ziyaret edilmektedir. Gelelim Kızkalesi Plajı’nın saymakla bitmeyen özelliklerine…

Kızkalesi Plajı sadece ziyaretiler tarafından değil, çevre koruma alanı tarafından da takdir edilmektedir. Kızkalesi Plajı 1 mavi bayraklı plajdır. Mavi bayraklı plaj ise temiz deniz suyu ve güvenilir ortam anlamına gelmektedir.

Kızkalesi Plajı, yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görmesi ile beraber engelli vatandaşlarımızın da sıklıkla tercih ettiği yerler arasındadır. Alanda engelli rampası bulundurması ile tüm engelleri ortadan kaldıran Kızkalesi Plajı’nın büfe, giyinme kabini, günlük temizlenen duş ve tuvalet hizmeti gibi hizmetleri de mevcuttur.

Bu doğa harikası plajı ziyaret ettiğinizde gönlünüzce eğlenirken çektiğiniz fotoğraf ve videoları bizi etiketleyerek paylaşmayı unutmayın! 

Kızkalesi ülkemizin görülesi 100 yeri listesinde yer alır. 2014 yılı nisan ayında ‘Unesco Kültür Mirasları Geçici Liste’sine’ girmiş, 14 yeni eserimizden biri olmuştur. Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı bir belde olan Kızkalesi; Mersin il merkezine 60 km;  bağlı olduğu ilçe merkezi Erdemli’ye 23 km mesafededir. Ayrıca batıdaki ilçe merkezi Silifke’ye de 28 km. uzaklıktadır.

Kara yoluyla hususi araçla giderken Adana – Antalya kara yolu aracılığıyla gidilir. Kızkalesi, Adana il merkezine 140 km. uzaklıktadır. Mersin’den yazın 5 dakikada bir, kışın 15 dakikada bir Silifke Koop. otobüsleri ile rahatlıkla ulaşım sağlanmaktadır. Ayrıca Güneydoğu’dan, Hatay‘dan ve Adana’dan Antalya’ya giden tüm otobüsler, aynı şekilde Konya, Karaman gibi İç Anadolu şehirlerinden Adana’ya giden tüm şehirler arası otobüs firmaları da Kızkalesi’nden geçer ve çoğu yolcu indirip bindirmek için durur. Uçakla Kızkalesi’ne gelmek için en yakın havalimanı Adana Şakirpaşa’dır.

Kızkalesi Tarihi Hakkında Kısa Bilgi

Kızkalesi; bilinen tarihinden sırasıyla Selevkoslar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Ermeniler (1190), Kıbrıs Krallığı (1361), Karamanoğulları (1448) ve Osmanlılar’ın (1474) yönetimi altında yerleşilmiş bir bölgedir. M.S. 72 – 572 yılları arasında Roma Krallığı çatısı altında zeytinciliğin geliştiği bu şirin sahil beldesi zeytinyağı ihracında ana merkezlerden biri olmuştur. Bizans yönetimi sırasında Arap saldırılarına karşı surlarla çevrilmiştir. Beldenin tarihi adı olan Korykos günümüzdeki karadaki kalenin adı olarak bilinmektedir. Günümüzde karadaki kalede (karakale) zeytinyağı arkları (yollar/kanallar) görülmektedir. Karada yetiştirilen zeytinlerden elde edilen yağ direkt limana bağlanan su taşıtlarına aktarılabilmektedir. Geniş bir koy olan sahil şeridinin güvenliğini sağlayan bu surlar ve kale yetersiz kalınca denizin ortasındaki minik adacığa 1210 yılında Ermeni Kral 2. Leon tarafından yeni bir kale yapılmış. Tabii günümüzde bu hikayesiyle değil efsanesiyle anılıyor, ona bakalım;

Kızkalesi Efsanesi / Kızkalesi’nin Hikayesi

Tipik deniz ortası yapıların hikayesiyle aynıdır. Mekan ve zaman değişikliğine uğramıştır. Korykos’un ‘o dönemki’ kralı kız çocuğu olsun diye dualar etmektedir. Sonunda rüyası gerçek olur ve bir prenses doğar. Prenses tam da beklendiği gibi herkesin sevgisini kazanan genç bir kız olduğunda kente gelen bir falcının kötü kehaneti ile karşılaşır. Falcı kızı bir yılanın sokacağı ve bu yazgının kimse tarafından bozulamayacağı kehanetinde bulunur. Kızını korumak isteyen hükümdar kaleyi inşa eder, onu karadan dolayısıyla yılanlardan uzağa bu güzeller güzeli denizin ortasına yerleştirir. Elbette günü gelince karadan kaleye giden bir meyve sepetinin içinden çıkan bir yılan genç prensesi sokar ve kimse eremez muradına…

Kızkalesini ziyaretiniz esnasında; Denizdeki kale, Karadaki kale, Doğu yıkıntıları, Mezarlıklar vadisi, Kızkalesi oyma mezarlar, Adamkayalar, via sacra (Kutsal Yol)’u görmenizi öneririz.

Hizmetlerimiz

  • Sahil şeridi üzerinde konumlandırılmış büfelerimizde Sizler için özenle hazırlanan sıcak-soğuk içecekler ve aperatif yiyecekler.
  • Duş, wc ve duşa kabin hizmeti
  • Cankurtaran ve güvenlik hizmeti
  • Şezlong hizmeti

0  Yorum

× Yorumlar: Henüz Yorum Eklenmemiş. İlk Yorum Yapan Sen Ol.
Ad Soyad (*)
E-Posta
Yorumunuz (*)